woensdag 27 januari 2016

Badplaats Noordwijk 150 Jaar Jong, Van Konijnenburg, Terminus, Bussink en Batavia

Het is op 25 juni 1910   dat de heer B.H. Bussink uit Doetinchem, het opperste beheer gaat voeren over eene vennootschap aangegaan tot uitoefening van het hotelhoudersbedrijf en de bediening der zeebaden en strandstoelen onder de firma W.H. van Konijnenburg....... B.H. is de schoonzoon van de in 1904 overleden horeca-magnaat van Konijnenburg. De persoon waaraan het ontstaan van Noordwijk als badplaats 150 jaar geleden aan wordt toegeschreven.

Het huwelijk met zijn dochter  Johanna van Konijnenburg is in 1895 gesloten en met volmacht.  "Getrouwd met de handschoen" zoals er in die tijd over werd gesproken. De bruidegom vertoeft in Nederlands-Indië en de dochter thuis in het vertrouwde Noordwijk. 
De bruid reist haar echtgenoot na met het stoomschip 'Burgemeester den Tex' dat op 23 maart 1895 uit Amsterdam vertrekt met bestemming Batavia.



Het gezin krijgt op 25 juni 1902 een dochter met de namen Antoinette Elizabeth Bussink.
Hun zoon Albert Willem Hendrik Bussink,  wordt geboren op 13 augustus 1896 te Batavia.
Is er een van een terugkeer naar Noordwijk sprake in 1910......Mevrouw Bussink nu verblijf houdende in Villa Rozenhof zoekt een bekwame en flinke dienstbode...misschien dreigen er al donkere wolken aan de huwelijkshemel. Wie het weet mag het zeggen. Het huwelijk wordt in 1928 door echtscheiding ontbonden. 
Het levenseinde komt voor Bernardus Hermanus Bussink op 7 december 1922, 53 jaren jong. Over de tussenliggende jaren en over de carrière van Bernardus H. Bussink valt nog heel wat  meer te vinden, hier  slechts wat bescheiden informatie.
Na de scheiding is er een woning aan de Alataslaan 4 te Buitenzorg en in 1935 vervoert de 'Johan de Wit'  moeder en zoon Bussink richting Nederland.  Toch keren zij beiden naar Indonesië terug, waar tevens hun levenseinde wacht.

Beiden komen om het leven als slachtoffer van de oorlog:


Johanna Bussink-van Konijnenburg 1866-1944
Oorlogsslachtoffer
Geboren op 22 december 1866 te Noordwijk
Overleden op november 1944 te Batavia, kamp Tjideng
Achternaam Bussink-van Konijnenburg
Voornamen Johanna (J.)
Gedenkboek 40
en
mr. A.W.H. Bussink die als
AchternaamBussink
VoornamenAlbert Willem Hendrik (A.W.H.)
RangLs.Sld.
Militair onderdeelKNIL.
Gedenkboek
38

Waar het het verlenen van een vergunning betreft voor het Café-Restaurant Terminus, waarmee deze hele levensgeschiedenis begonnen is, bleek er binnen de gemeenteraad van Noordwijk nogal wat discussie te zijn gevoerd......die discussie zou zich die eeuw nog vaker herhalen, Terminus  is dan al lang in andere handen overgegaan. 

Op de loopbaan van B.H. Bussink en het leven van zijn dochter  Antonette Elizabeth  komt Noordwijkse Huizen in volgende afleveringen terug.