dinsdag 11 november 2014

Uitstappen bij het Casino, Pension Sonnevanck

Vanochtend rij ik in een stralend zonnetje over de Zuid-Boulevard in mijn eigen Noordwijk, de zee ligt middellandsezee blauw te smelten achter een witte schuimkraag die het verlangen naar een lekkere kop capucino extra doet toenemen. Aan mijn linkerkant passeert de ietwat vervallen façade van "Sonnevanck" mijn oog, die schreeuwt om aandacht. Kom dappere restaurateurs, volg het voorbeeld van "Clarenwijck/Vesper" en breng het terug in ongeschonden staat. Zal er elke dag koffie komen drinken! Beloofd! Al in 2008 bracht Noordwijkse Huizen het pension hier onder uw aandacht.....maar, helaas, nog altijd niet de staatsloterij gewonnen......kans blijft ook klein natuurlijk, dus nu aan u, ondernemers van een badplaats met toekomst, breng de twintigste eeuw terug naar Noordwijk....naar publiek met hang naar rustiek.....lees alles over "Sonnevanck"in de voorgaande afleveringen van de blog Noordwijkse Huizen:
2008 :
Rustig gelegen aan het zuidelijkste stuk van de Zuidboulevard vinden we "Sonnevanck".
Herstellingsoord voor kinderen en jonge meisjes. Ze bevelen zich van harte aan, Zuster Joh. Mirrer en Joh. Aten.


Sonnevanck anno nu!

Wie wil er geen straaltje 'Sonnevanck' oppikken op zo'n miezerige dag als vandaag?  Krijgt u van 'Noordwijkse Huizen' een heel pension erbij aangeboden! Nieuw gebouwd. Gedreven onder de bezielende leiding van twee ondernemende jonge vrouwen, vroegere verpleegsters, Joh. Aten en Joh. Mirrer en dat maar voor 1,5 euro per dag. Ken ut ? Ut ken, alléén:  voor jongens onder de dertien en meisjes onder de zestien. Toch leuk!


De samenwerking tussen de dames Aten en Mirrer start in  het kinderziekenhuis van Loosduinen waarna zij zicht vestigen in Noordwijk, aanvankelijk in villa Dédérica waarna zij het geheel naar hun wensen gebouwde Sonnevanck gaan leiden. Tot het jaar 1913 verschijnen de advertenties voor hun herstellings- en vacantieoord in de landelijke bladen. Daarna wordt het stil. Eerst de dood van Johanna Mirrer brengt haar allerlaatste woonplaats onder de aandacht. Merano, de Koenig Laurinstrasse 100. Johanna Aten overlijdt op 3 april 1936 op 62 jarige leeftijd te Ospedaletti. Een wereld van verschil!







2013
Nog een blik binnenwerpen voor u aan de restauratie gaat beginnen? Breng een bezoek aan de kinderserie "De Vier van Westwijk"en bewonder het resterende interieur. De overige 5 blogafleveringen moet u er zelf maar bijzoeken leuk vermaak voor de wintermaanden! Tot op de koffie bij Sonnevanck!

"Noordwijk - De opnames van de avontuurlijke familieserie ‘De Vier van Westwijk en de verdwijning van Bo Monti’ zijn begonnen in Noordwijk aan Zee. De serie is een productie van Waterland Film en de AVRO. De hoofdrollen worden vertolkt door Tygo Gernandt en Ferry Doedens. De kinderrollen worden gespeeld door Floor Blommestijn, Fleur van der Zon en Stefan Perrier.
De serie is gebaseerd op de boekenreeks ‘De Vier van Westwijk’ van schrijfster Manon Spierenburg. Zij schreef tevens het scenario voor deze serie.
‘De verdwijning van Bo Monti’ is een avontuurlijke en humoristische zoektocht van drie kinderen naar de verdwenen zanger Bo Monti. Een hoofdrol is weggelegd voor hun hond Koesja. Chris, Jack, Tessa en de hond beleven spannende avonturen en groeien uit tot heroïsche personages.
‘De Vier van Westwijk’ speelt zich af in het fictieve plaatsje Westwijk aan Zee aan de Noordzeekust. In de winter is Westwijk aan zee een suffend dorp . In de zomer groeit het, door de enorme toestroom van toeristen, uit tot een ‘mondaine’ wereldstad waar alles mogelijk is.
Locatie van "De Vier van Westwijk" honderd jaar geleden, derde huis van links "Sonnevanck"

Sonnevanck, tweede van links, op de rug gezien 
De regie van de serie is in handen van Barbara Bredero en Camiel Schouwenaar . Belangrijke bijrollen zijn er voor o.a. Jessica Zeylmaker, Marijn Klaver, Mara van Vlijmen, Catharina Haverkamp, Marc Nochem, Romana Vrede, Wim Bouwens en Job Raaijmakers." Avro maakt familieserie "De vier van Westwijk".

Wie staat daar zo uitnodigend aan de deur? Zuster Joh, Aten of zuster Joh. Mirren of is het één van de diesntmaagden, Trijntje Hoek of juffrouw G. van Rhijn.